A házasság szentsége

A házasság szentsége

A jelenlegi járványügyi korlátozások (max. 6 személy együttes jelenléte a megengedett) ideje alatt a hónap 1., 2., és 3. keddjén 19.00-kor kezdődő plébániai jegyesoktatáson való részvételre is előzetes egyeztetés szükséges a +421 904/362 159-es telefonszámon.

A házasság szentsége A házasság szentségében a felek kölcsönösen odaajándékozzák egymásnak önmagukat és elfogadják egymást. Ezt az életszövetséget maga Isten pecsételi meg, így a megkeresztelt felek között megkötött és bevégzett házasság nem bontható föl. A házasság szentségében a házastársak erőt és kegyelmet kapnak. A házasság szentségének sajátos kegyelme tökéletesíti szeretetüket és erősíti fölbonthatatlan egységüket. Ennek a kegyelemnek a segítségével támogatják egymást a házaséletben, a gyermekek elfogadásában és katolikus nevelésében, valamint az életszentségre való törekvésben.

A szentség kiszolgáltatói a latin hagyomány szerint maguk a jegyesek. Mint Krisztus kegyelmének közvetítői szolgáltatják ki egymásnak a házasság szentségét, amikor az Egyház színe előtt kinyilvánítják házasságkötési szándékukat. Szentségi házasságot olyan szabad állapotú férfi és nő köthet, akik nem kényszer hatására cselekszenek, nem akadályozza őket sem egyházi, sem természeti törvény. A jegyeseknek a házasságkötésre fel kell készülniük.
 Szeretnétek házasságot kötni?
 
Ha elég régóta ismeritek és elég alaposan megismertétek egymást, ha nem csak szeretitek, hanem megszerettétek egymást a létező összes jó és rossz tulajdonságával együtt, akkor az elképzelhető legjobb elhatározásra jutottatok. Erre a honlapra valószínűleg azért kerestetek rá, mert ún. „templomi” házasságot szeretnétek kötni a római katolikus egyház szertartása szerint. (Szeretnétek szentségi házasságban élni; az együtt élésnek abban a formájában, amely a Teremtő akaratának megfelel és amelyet áldása kísér.)

 


 

A leggyakrabban felmerülő kérdések

 • Mikor kell jelentkezni a plébánián?  Három hónappal a házasságkötés előtt.
 • Összeházasodhat-e katolikus templomban két meg nem keresztelt? Nem.
 • Összeházasodhat-e katolikus templomban egy katolikus keresztény és egy meg nem keresztelt? Igen.
 • Meg kell-e keresztelkednie a házasságkötés előtt a meg nem kereszteltnek? Ha egyébként nem volt szándéka megkeresztelkedni, akkor nem.
 • Összeházasodhat-e katolikus templomban egy katolikus keresztény és egy más felekezetű (református, evangélikus) keresztény? Igen.
 • Át kell-e térnie a katolikus hitre a házasságkötés előtt a más felekezetű kereszténynek? Ha egyébként nem volt szándékában, nem kell áttérnie.
 • Kellenek-e tanúk a „templomi” esküvőhöz? Igen, két felnőtt korú tanú kell.
 • Lehet-e tanú más felekezetű keresztény, vagy meg nem keresztelt? Igen.
 • Részt kell-e venni valamilyen előkészületen, jegyes beszélgetésen? Igen. Ennek gyakoriságát, a plébánossal, vagy  az eskető pappal kell megbeszélni.
 • Kell-e gyónni áldozni az esküvő előtt? Igen, a katolikus félnek.
 • Milyen iratok szükségesek a házasságkötéshez? A legfontosabb irat a keresztlevél.
 • Szükség lehet un. elbocsátó levélre?  Igen, akkor, ha egy „harmadik” plébánián szeretnétek házasodni; vagyis sem a menyasszony, sem a vőlegény lakóhelye szerinti plébánián.

 
Az oktatások időpontjai:

Az oktatások időpontjairól pontos információ a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen kapható.

A dunaszerdahelyi esperesség jegyesei oktatáson készülnek fel a házasság szentségének felvételére, jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen minden egyes találkozó előtt szükséges, legalább két héttel előtte. 

A jelentkezésben szerepeljen a jegyespár nevén és a részvételi alkalom időpontján kívül telefonszám és az esküvő helyszíne is.

A következő témákról beszélgetünk:

 1. Meghívás a házasságra, a jó házasság feltételei
 2. Az emberi nemiség keresztény szemlélete, különbség és kiegészítés férfi és nő között
 3. Házastársi szeretet
 4. Kommunikáció a házasságban és a konfliktusok megoldása
 5. Felelőségteljes gyermeknevelés, a családtervezés természetes módszerei
 6. Felkészítés a szülői szerepre és gyermeknevelésre

Ezen kívül, még három alkalommal kell találkozni az esketés helyének plébánosával.

A dunaszerdahelyi jegyesek az alábbi időpontokban tudnak találkozni:

 1. Keresztény hit, minden hónap (kivétel: július) első keddjén
 2. Keresztény erkölcs és életstílus a családban, minden hónap (kivétel: július) második keddjén
 3. Szentségek, házasság szentsége, minden hónap (kivétel: július) harmadik keddjén

Related Articles

plebania.sk

A dunaszerdahelyi Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templom, a sikabonyi Mindenszentek-templom és a dunaszerdahelyi római katolikus Szent György-plébánia honlapja.

A plébánia elérhetőségét és a hivatalos órákat ide kattintva találja.